Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Kommuninvånare / Konsument Höglandet / Månadens konsumenttips

Månadens konsumenttips

Så får du pengarna att räcka

Januari brukar kallas ”årets fattigaste månad”. Här delar vi med oss av tio spartips som kan hjälpa dig att hitta oväntade inkomster och skära ner på utgifterna.

Bild

Tio spartips

1. Sälj saker på Blocket: De flesta hushåll har överflöd av grejer som står i förråd och garderober. Därför kan en annons på köp- och säljsajten Blocket.se ge en extra inkomst.

2. Rensa kyl- och frysskåpen: Inventera kyl- och frysskåpen på råvaror för att laga till enkla maträtter.

3. Skjut upp dina fakturor: Kontakta företagen som skickat räkningarna och be om en avbetalningsplan eller att få skjuta fram förfallodagen.

4. Ta med egen matlåda till jobbet: Ta med matlåda till jobbet i stället för att äta lunch ute. Satsa på billigare råvaror, som till exempel rotfrukter. På nätet finns många tips, sök till exempel efter "billiga matrecept".

5. Ta experthjälp: Experthjälp finns ofta att få för privatpersoner. Kontakta en budget- eller skuldrådgivare, gärna redan innan du får problem.

6. Gör en budget: Titta på var utgifterna tar vägen. Att föra kassabok eller kolla sina betalningar på internetbanken kan vara en god idé för att få en god koll på sin privatekonomi.

7. Lämna bilen hemma: Det är kostsamt att åka bil. Finns möjlighet tar du cykeln eller kollektivtrafiken. Ett billigare alternativ.

8. Hitta gratisaktiviteter: Att gå på gratis seminarier och föreläsningar kan vara en god idé när pengarna börjar ta slut. Kunskapen får du på köpet.  Andra kostnadsfria aktiviteter är biblioteksbesök och utflykter i naturen.

9. Utnyttja rabatterbjudanden: Som student eller pensionär finns det ofta rabatterbjudanden att utnyttja. CSN/Mecenat-kortet, som alla universitetsstudenter har tillgång till, har samarbete med ett stort antal kedjor och företag som ger rabatter.

10. Byt grejer med andra: En klädbytardag kan vara ett sätt att få nya klädesplagg samtidigt som du blir av med dina bortglömda kläder i garderoben. Dela med dig av verktyg och trädgårdsredskap med grannar och vänner.