Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Carl Peterson

Namn: Carl Peterson

Ålder: 70 år (1840-1910)

Kommer från: Född i Kalmar. Kom efter några framgångsrika år i Stockholm till Nässjö.

Familj: Levde tillsammans med Maria Malmberg.

Yrke: Började sin yrkeskarriär som smörgåsnisse, men avancerade snabbt inom restaurangbranschen och slutatde som källarmästare på Operakällaren. Flyttade sedan till Nässjö där han tog över järnvägsrestaurangen.

Inkomst: Stor.

Intressen: Affärer, anordna fester och långa promenader.

Under 16 år, mellan åren 1892 och 1908 var Carl Peterson den som styrde och ställde i Nässjö. Efter den stora branden en vårdag 1892, då halva Nässjö brann ner lämnade den dåvarande ordföranden i municipalsamhället sin post och Carl accepterade budet att efterträda honom.

Carl hade kommit till Nässjö 18 år tidigare för att arrangera den storslagna invigningen av Östra stambanan. Han fick uppdraget i egenskap av källarmästare på landets finaste och mest välrenommerade restaurang, Operakällaren i Stockholm. Bland gästerna märktes förutom kung Oscar II även biskopen och landshövdningen.

Carl gillade det lilla samhället som han kommit till och bestämde sig för att stanna kvar. Järnvägen gjorde att samhället växte och Carl såg möjligheten till en bra affär. Han köpte järnvägsrestaurangen och började sälja mat och dryck till resenärerna. När man på 1890-talet började med restaurangvagnar höll han sig framme och tog sig an även denna rörelse. Det var som källarmästare på järnvägsrestaurangen han lade grunden till sin stora förmögenhet som så småningom skulle ge Nässjö Stadshuset, Norråsaskolan och Mariahemmet. Carl var även byggherre till Sänket 1 som senare blev Nässjö kulturhus. Efter Carl och Marias bortgång donerades nämligen deras gemensamma förmögenhet till staden.

Carl växte upp under fattiga förhållanden i Kalmar. Hans far försvann tidigt ur bilden och Carl fick börja jobba som smörgåsnisse och restaurangbetjänt i sin hemstad. Då var det nog ingen som kunde ana att den fattige pojken skulle sluta sina dagar som förmögen källarmästare och efter sin död föräras med en staty i Stadsparken i Nässjö. Du kan fortfarande se statyn utanför nuvarande Kulturhuset Pigalle.