Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Charlie Ceder

Charlie Ceder

Namn: Charlie Ceder

Ålder: 76 år (1924-2000)

Kommer från: Nässjö

Familj: Ensamstående med många vänner.

Yrke: Jobbade på Nässjötryckeriet.

Intressen: Musik i alla former.

Tack vare Charlie Ceder har ca 150 000 besökare kunnat ta del av musik framförd av mer än 300 olika pop- och rockgrupper under de 30 år som Pop i sommarnatt har existerat. Av dessa grupper är många välkända för de flesta som till exempel HepStars, Hörselmat, Grus i Dojan och Ted Gärdestad. Vem var då Charlie Ceder? Han växte upp i ett frireligiöst hem där det framfördes mycket klassisk musik och andliga visor. Charlies musikaliska ådra upptäcktes tidigt när han blev tyst så fort någon spelade på orgeln som fanns i hemmet. Det ledde senare till att han fick sitt första piano i tonåren.

När det nybyggda Folkets hus ställde en fråga till de lokala föreningarna om de ville bidra med aktiviteter visade Charlie sitt intresse och anmälde Club Charlie. Det var en rockklubb som genast blev succé med husbandet Annaabee-nox. Klubben blev ett år senare fristående med stöd från Fritidsnämnden och det var nu som alla stora band kom och gästade Club Charlie.

I och med discomusikens intåg startades många lokala band i Nässjö. Charlie insåg genast att det var viktigt att alla dessa ungdomar fick tillfällen att spela sin musik för allmänheten. Han fick då idén till att under de tysta sommarveckorna bjuda på musik i Stadsparken och i Folkparken. Med hjälp från Smålands Dagblad och Fritidsnämnden startade dessa uppträdanden som nu har hållit på över 25 år. "Popstaden på höglandet" har blivit ett epitet som har lett till att Pop i sommarnatt flera gånger uppmärksammats i både rikspress, radio och lokal-TV. 1987 tilldelades Charlie Nässjö kommuns kulturstipendium för sina insatser inom Nässjös musikliv.