Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Johan August Brinell

Johan August Brinell

Namn: Johan August Brinell

Ålder: 76 år (född 1849 död 1925)

Kommer från: Bringetofta socken i Nässjö kommun.

Familj: Frun Selma Josefina Elisabet, och deras fem barn.

Yrke: Ingenjör och forskare

Inkomst: Klagar inte.

Intressen: Att forska om järn och stål.

Johan August Brinell var en framgångsrik företagsledare. Han var en man som inte väntade på att saker skulle hända, utan såg själv till att ta nya grepp inom sitt yrke. Men det var nära att hans storhet aldrig skådats av allmänheten. Johan Augusts pappa, bonden Johannes Månsson på gården Fägerhult i Bringetofta socken ett par mil söder om Nässjö, tyckte att det vore bättre för yngste sonen om han stannade hemma och skötte gården. Men unge Johan August var mycket envis och visste vad han ville. Föräldrarna fick till slut mycket motvilligt ge med sig. Han läste fem år vid Jönköpings läroverk, där han i ett par år var klasskamrat med den idag välkände ballongäventyraren Salomon August André.

1880 gifte Johan August sig med Selma Josefina Elisabet och senare flyttade paret och dottern Karin till Fagersta. Under åren som följde fick Karin fyra syskon.

Brinell var en mycket driftig ledare, och han lyckades fördubbla produktionen på Fagersta bruk. Men det är för sina forskargärningar som Johan August Brinell blivit känd i världen. 1885 skrev han en uppsats om stålets texturförändringar under uppvärmning och avkylning. Uppsatsen publicerades på mer än 20 språk, och blev en milstolpe i historien.

Brinell fick många fina priser för sina upptäckter. Det finaste var Hederslegionens riddarkors, som delades ut av Frankrikes president. Efter succén jobbade han på Jernkontoret i Stockholm i elva år, innan till slut bosatte sig vid hembygdsparken i Nässjö.

Brinell sägs ha varit en riktig storsnusare. Han hade till och med en egen snusbetjänt. Johan August Brinell dog den 17 november 1925, 76 år gammal.