Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Om kommunen / Nässjöbygdens historia / Nässjöprofiler / Lennart Israelsson - Aktiestinsen

Lennart Israelsson - Aktiestinsen

Lennart "Aktiestinsen" Israelsson

Namn: Lennart Israelsson, mer känd som Aktiestinsen

Kommer från: Algustboda i Kronobergs län

Familj: Sambo och en son

Utbildning: Folkskola

Yrke: Mångsysslare

Inkomst: 10 600 kr i månaden

Intressen: Lennart älskar att dansa. Varje dag går han stavgång i tre kilometer för att orka med sin dans. Att lösa korsord använder han som hjärngymnastik. Hans stora intresse är att placera pengar i aktier och hålla föredrag om olika placeringar. Lennart är även en god underhållare då han bland annat driver med "storgubbarna" om deras placeringar.

Sin aktiekarriär började han i början på 40-talet då han inhandlade sex aktier. Dessa aktier har blivit en grundplåt till det stora aktiekapital Lennart har idag. Att det är mycket förstår man eftersom han betalar 120 000 kronor i skatt per månad.

Lennart tycker om att ha dagarna fyllda med aktiviteter. När han inte är ute sitter han sällan med armarna i kors. Han förbereder aktieföredrag blandat med spex och vitsar. Stilla promenader med sambon tillsammans med stavgången gör att han inte stelnar till. Lennart är en oerhört levnadsglad yngling med 92 år på nacken. Hans glada humör och humor smittar av sig till människor i hans närvaro. Med glimten i ögat säger han att nu kan ingen lura honom i aktieaffärer. Han kan ge vilka råd som helst, för ingen kan sätta dit en "gammal gubbe".

- Det är så roligt att leva när man är frisk och kry, säger denna levnadsglada man samtidigt som ögonen glittrar spjuveraktigt.

Lennart växte upp i en fattig lantbrukarfamilj. I unga år provade han många olika yrken. Han jobbade bland annat som metallarbetare och kabeltillverkare. I början på 40-talet såg han en annons i Kalmartidningen att Statens järnvägar sökte ett antal medarbetare. Lennart skrev en ansökan dit och blev till sin glädje antagen bland många sökande. Han har genom åren arbetat på 64 olika järnvägsstationer.

1940 började Lennart med en månadslön på 180 kronor. Han avslutade sin karriär som stins i Malmbäck 1980 med en månadslön på hela 5 400 kronor. Att han har klättrat på karriärsstegen från att ha skött växlarna på järnvägen till att bli stins beror på att han gjort så lite som möjligt. Lennarts motto är att i statens tjänst ska man göra så lite som möjligt. Då stör man inte cheferna om man vill komma någonstans.