Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Majgull Axelsson

 

Majgull Axelsson

Namn: Majgull Axelsson

Född: År 1947

Kommer från: Landskrona, växte upp i Nässjö och bor numera på Lidingö.

Familj: Man och barn

Yrke: Journalist på dagstidningar och inom fackföreningspressen och har bland annat gjort reportage om gatubarn och barnprostitution i tredje världen. Majgull har skrivit utredningar åt LO, varit informationssekreterare på UD och chefredaktör vid Beklädnads tidning Beklädnadsfolket under flera år på 70-talet.

Utbildning: Journalistutbildning

Intressen: Hon tycker om att skriva böcker, Majgull har en blandad kompott bland sina skrivna verk.
 

 Majgull tilldelades Industrifackets kulturstipendium 1998 för att hon på ett enastående sätt i olika sammanhang och i flera böcker skildrat de verkliga arbetsmiljöerna och de människor som inte finns på den gynnade sidan i samhället. Hon debuterade som skönlitterär författare 1995 med boken Långt borta från Nifelheim, som nu planeras att bli en film. 1997 fick hon Augustpriset för romanen Aprilhäxan i den skönlitterära klassen, vilken i december 1999 var den mest sålda MånPocket-boken genom tiderna. Tidigare har hon tilldelats Moa Martinsson-priset och Jörgen Erikssons pris. Hösten 2000 utkom hon med ytterligare en stor roman Slumpvandringen, en roman om tre kvinnor i tre olika tidsåldrar.
 

Hennes första böcker handlade om olika LO-förbund såsom Sko- och läderarbetarförbundet. Hon solidariserar sig med de svaga, de förnedrade och de utnyttjade i samhället. Detta visar hon tydligt bland annat när hon skrivit om gatubarn i Latinamerika ( Dom dödar oss, 1991), om dem moderna svenska fattigdomen  (Orättvisans ansikten, 1993). Enligt Majgull själv är det dokumentärromanen Rosario är död med dess skakande skildring om den elvaåriga utnyttjade flickan från Olongapo, den bok som hjälpte henne att sedan skriva romaner. Hon kände att någon måste berätta om de utnyttjade barnen och det var bråttom. Så därför fick det bli hon.