Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Uno "Myggan" Eriksson

Uno "Myggan" Eriksson

Namn: Uno "Myggan" Eriksson

Ålder: avled 11 maj 2001, vid 75 års ålder

Kommer från: Nässjö, senare bosatt i Göteborg

Familj: fru Iréne och barnen Rolf, Leif och Cecilia med familjer

Yrke: en blandad kompott av lokalredaktör, underhållningsarrangör, författare, radiopratare, journalist, informationschef och slutligen teaterchef.

Inkomst: okänd

Intressen: att underhålla folk i Nässjö. Han har gjort ett flertal revyer varav "Flyg med Myggan" var hans bästa, enligt honom själv. Han såg mycket vintercirkus i Paris och var hedersgäst på cirkusfestivalen i Monaco, som han senare skrev om i sin bok "Historier från Cirkus". Myggan älskade den jugoslaviska staden Dubrovnik vars mångtusenåriga historia han kunde på sina fem fingrar.

Under en fotbollsmatch i knattelaget fick Uno sitt smeknamn Myggan, därför att han var så smal. Han var lokalredaktör och underhållningsarrangör i Nässjö under 1940- och 1950-talet. Myggan var mannen bakom 950 radiosändningar under rubriken "Ur scen och kabaré". Som journalist skrev han först i Nässjö-Tidningen, därefter gjorde han ett kort gästspel på Expressen. Sin karriär som informationschef började han på Stadsteatern i Göteborg innan han slutligen blev teaterchef där.

Myggan var Nässjös främsta ambassadör och en av landets ledande experter på folklig kultur, vilket visades då han blev filosofie hedersdoktor. 1993 fick Myggan tillsammans med Arne Fager Nässjö kommuns kulturpris. I sitt författarskap ägnade han sig åt att bland annat skriva "Historier om artister", 1997, som återspeglar det gamla Nässjö med dess dåvarande stadshotell, idag stadshus. Han missade aldrig ett tillfälle att komma till Nässjö när han ombads om detta. För cirka tio år sedan fick Myggan sin egen plats, ett minnesmärke på gågatan i Nässjö.