Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Specialsidor / Pressrum / Pressmeddelanden / Förändringar i plan- och bygglagen

Förändringar i plan- och bygglagen

2014-05-16

Från och med den 1 juli 2014 sker det en del förändringar i plan- och bygglagen. Exakt hur förändringarna kommer att se ut är ännu inte klart men sannolikt kommer det att innebära vissa lättnader för villaägare.

Regeringens ändringsförslag är remitterat till EU. Slutgiltiga lagändringar redogörs för först efter återkoppling från EU och eventuella lagändringar börjar gälla från 1 juli i år. Går förslaget igenom innebär det troligen att villaägare utöver en 15m2 bygglovsfri friggebod även kan uppföra en 25 m2 bygglovsfri komplementbyggnad/bostad på sin fastighet.

De eventuella lagändringarna innebär inte att det är fritt fram att börja bygga! Även om ett planerat bygge är befriat från bygglovsplikt måste en anmälan göras till kommunen. Kommunen ska sedan svara och lämna eventuellt startbesked. Bygger man utan att ha ett startbesked riskerar man dryga sanktionsavgifter.

   - Genom att nu gå ut med information om att en lagförändring är på gång vill vi spara alla berörda de sanktionsavgifter som kan tänkas bli om man inte känner till att en anmälan fortfarande måste lämnas in för att få lov att bygga, säger Nässjö kommuns miljö- och byggchef, Magnus Runesson.

Efter det att svar kommer på vad som är beslutat kring förslaget så kommer det mer information.

www.boverket.se/lag-ratt/planerade-lagandringar finns en informationsfilm som beskriver de konsekvenser de eventuella lagförändringarna får för enskilda villaägare.

För mer information om gällande regler för bygglov besök även, www.nassjo.se/bygga eller ring medborgarkontoret på 0380-51 80 00.

Presskontakt:

Magnus Runesson, chef för miljö- och byggkontoret
Tel: 0380-51 85 02, e-post: magnus.runesson@nassjo.se