Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Specialsidor / Pressrum / Pressmeddelanden / Lövhults vandrarhem blir tillfälligt boende för asylsökande

Lövhults vandrarhem blir tillfälligt boende för asylsökande

2015-12-16

De senaste månadernas stora mottagande av asylsökande i Sverige har skapat en ansträngd situation i landet. Trycket på landets kommuner är hårt. Nässjö kommun arbetar aktivt för att få fram den bästa lösningen för alla parter i den akuta situation som uppstått.

För att möta Migrationsverkets vädjan om hjälp öppnar Nässjö kommun ett tillfälligt evakueringsboende i vandrarhemmet i Lövhult. Även friluftsgården kommer att användas.

-Detta är en temporär lösning, säger kommundirektör Karl-Gustav Bartoll. Den vanliga verksamheten i vandrarhem och friluftsgård stängs tillfälligt. Senast 1 juni 2016 öppnar ordinarie verksamhet igen.

Bemannat boende för 40 personer

Under senare tid har Nässjö kommun tagit emot många ensamkommande flyktingbarn. För att kunna erbjuda ett bra och rimligt tryggt boende reserveras fortsättningsvis platserna på Sandsjövik till ensamkommande flyktingbarn. Därmed behöver övriga asylsökande som hänvisats till Nässjö kommun, och som i dag också har sin hemvist på Sandsjövik, få ett nytt tillfälligt boende. Det kommer att bo 40 asylsökande personer i Lövhult, inflyttning sker i slutet av vecka 51. Boendet ska bemannas av personal från Nässjö kommun.

Lövhults vandrarhem och friluftsgård ägs av Nässjö kommun och uppfyller, utan åtgärder, de krav och regler som bland andra Migrationsverket ställer.

Utvecklingsarbetet fortsätter

Just nu pågår det ett arbete för att utveckla Lövhult som en året-runt-destination. Arbetet är uppdelat och riktar in sig mot olika delar sett över flera år. Det faktum att vandrarhem och friluftsgård blir ett tillfälligt asylboende påverkar inte utvecklingsarbetet som helhet, möjligen kommer olika fokusområden att kastas om tidsmässigt.

De föreningar som är aktiva i Lövhult är informerade om denna tillfälliga förändring. Nässjö kommuns mål är att detta inte ska påverka föreningarna eller deras aktiviteter. Den föreningsverksamhet som normalt sker i Friluftsgården bereds plats i andra byggnader inom området.

-Vi är väldigt måna om och stolta över det aktiva förenings- och friluftsliv vi har här. Lövhult är en pärla som vi vill förbättra och det innebär att utvecklingsarbetet fortsätter, säger Karl-Gustav Bartoll.

Mer information lämnas av:

Karl G. Bartoll, kommundirektör, tel. 0380-51 84 30

Helen Tarenius, chef för Nässjö Lärcenter, tel. 0380-51 72 60