Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Specialsidor / Pressrum / Pressmeddelanden / Nässjö firar med konst på resecentrum

Nässjö firar med konst på resecentrum

2014-08-30

Utställningen ”Nässjö – tillbaka till framtiden” öppnar på resecentrum i Nässjö den 30 augusti (vernissage kl. 11.00).

"Nässjö tillbaka till framtiden" är en utställning med fotografier från Nässjöbygden tagna av Smålandsbördige fotografen Bo Blomqvist. Fotografen använder gammal teknik, men motiven är från dagens Nässjö.

− Det är långsam och resurskrävande att arbeta med storformatskamera. Det handlar om timmar som går åt för varje bild - från planering av motiv, till fotografering och framkallning. Inte bara fotooriginalen utan även kopiorna som ställs ut i "Nässjö − tillbaka till framtiden" är handgjorda, berättar Lennart Alves, intendent Nässjö konsthall.

− Det är i detta perspektiv värt att nämna att Nässjö kommuns omfångsrika så kallade Hegethornsamlingen med tusentals fotografier från sekelskiftet och framåt är tagna med likande teknik/process, fortsätter han.

Interaktiv utställning, #nassjonu

Som dialog med Bo Blomqvists fotografier tagna med gammal teknik vill Nässjö konsthall veta hur du upplever ditt Nässjö. En del av utställningen "Nässjö – tillbaka till framtiden" är därför interaktiv.

Genom att på Instagram tagga fotografier från Nässjöbygden med #nassjonu så deltar du med dina bilder. Bilderna visas i Nässjö konsthall c/o resecentrum på en iPad i utställningen.

− År 2014 är möjligheterna att dokumentera och tillgängligöra fotografier en helt annan än för 100 år sedan. Om man använder en så kallad smartphone eller läsplatta och exempelvis programmet Instagram så kan man på någon minut i princip både fotografera, publicera samt kommentera och dela bilder och upplevelser med andra via internet, i realtid, säger Lennart Alves.

Nässjö konsthall c/o resecentrum

"Nässjö tillbaka till framtiden" ställs ut på resecentrum fram till och med den 4 oktober.

− Järnvägen och resecentrum är en del av Nässjös historia och en viktig mötesplats för människor som passerar Nässjö, men även för Nässjöborna själva. Att nu kunna använda en del av lokalerna på resecentrum, i samarbete med fastighetsägaren Jernhusen, öppnar helt nya möjligheter att nå ut med konst och ger också en ny dimension till platsen, säger Lennart Alves.

Nu hoppas Lennart Alves som är utställningens kurator att människor som besöker "Nässjö – tillbaka till framtiden" ska ta sig tid att betrakta bilderna och vara en del av utställningen.

−  Alla bilder ger ledtrådar om att även om tekniken är gammal så är motiven moderna. Och så finns det chans att själv vara med i utställningen via #nassjonu, uppmanar han.

Tillbaka till framtiden - ska på turné 

En version av utställningen kommer parallellt med utställningen på resecentrum att turnéra på medborgarkontoren i Anneberg, Bodafors, Forserum och Malmbäck under resten av jubileumsåret, med start i Forserum den 30 augusti. Det har redan kommit förfrågning om att låta utställningen rulla vidare efter detta

 ***

Mer om Bo Blomqvist

Bo Blomqvist bor i Lilla Uppåkra utanför Staffanstorp i Skåne. Blomqvist fotograferar företrädelsevis med användande av ursprungliga tekniker såsom kollodion på glas eller metall (1850-tal), men gör även salt- och albuminkopior från både våtplåtsnegativ och från kallotypier (1840-tal).

Han har ställt ut ett flertal gånger, till exempel den jurybedömda fotosalongen på Landskrona Konsthall 2011, Landskrona fotofestival 2013, Ölands Konstnatt, Galleri Närbild i Lund etc. Han försöker också sprida kunskap om äldre fototekniker genom workshops och föreläsningar när tillfälle ges, såsom på Dunkers Kulturhus i Helsingborg, Fotografiska Föreningen i Malmö och workshop på Landskrona Fotofestival 2013.

För ytterligare information om fotografen se: http://wetplate.wordpress.com

Allt om Nässjös 100-årsjubileum på www.nassjo.se/100

Kontakt

Har du frågor eller vill ha pressbilder? Kontakta Lennart Alves, intendent, Nässjö konsthall

Tel. 0380-51 82 45, e-post: lennart.alves@nassjo.se