Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Specialsidor / Pressrum / Pressmeddelanden / Nya svenskar lär sig språket – på jobbet

Nya svenskar lär sig språket – på jobbet

2015-05-21

I Nässjö pågår ett projekt där företagen erbjuder jobb till nyanlända, parallellt med studierna på SFI (undervisning i svenska för invandrare).

Satsningen, som är en samverkan mellan näringslivet, Arbetsförmedlingen och kommunen, hjälper nya svenskar att komma snabbare in i samhället.

Genom att jobba och studera samtidigt kan nya Nässjöbor etableras snabbare i sin hemkommun. Det tror Nässjö Näringslivs AB och flera företag som nu satsar gemensamt på jobb för nyanlända för att snabbare få in dem på arbetsmarknaden.

− På ett konkret sätt visar vi hur integrationen kan utvecklas och förbättras genom att näringslivet tar en aktiv roll säger Thom Nilsson på Industrilås AB, som är initiativtagare till projektet.

SFI-eleverna arbetar fyra timmar om dagen och studerar lika länge. Allt sker på företagen. Hittills har tolv personer fått sysselsättning genom satsningen, som alla inblandade hoppas ska växa. Förutom på Industrilås AB har även Jysk och Draka Kabel fått nya medarbetare som både pluggar och jobbar i lokalerna. Och fler företag har visat intresse för att medverka i projektet, som pågått sedan i april.

− Det här är något som alla vinner på. Idén kom från företagen och vi nappad på att vara med. Det visar också hur långt vi kan nå genom samarbete mellan näringsliv, kommun och arbetsförmedling, säger Helén Tarenius, utbildningschef på Nässjö lärcenter och ansvarig för SFI, som ser till att lärare finns på plats ute på företagen.

För mer information: 

Tommy Gustafsson, Nässjö lärcenter, 0380-51 76 92
Helen Tarenius, Nässjö lärcenter, 0380-51 72 60