Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Specialsidor / Pressrum / Pressmeddelanden / Pressinbjudan: Hon skapar en arkipelag i Nässjö konsthall

Pressinbjudan: Hon skapar en arkipelag i Nässjö konsthall

2014-08-28

Välkommen till Nässjö! I anslutning till Bianca Maria Barmens vernissage för utställningen ”Atlanten – jag är mycket lugn nu” finns det möjlighet för media att få separata intervjuer. Vernissaget är lördagen den 30 augusti kl. 12.00.

Utställningen som består av 20 föremål är både två- och tredimensionell. Det är akvareller och skulpturer i olika storlek som  tar sin plats i konsthallen. Konsthallens glasvägg, som vetter ut mot Carl Petersons plats och Stadsparken, kommer dessutom under utställningen att vara täckt av ett grönt membran.

- Det intressanta med Bianca Maria Barmens konstverk är att de, även om flera är i liten skala, tar sin plats. De är inte stora men de liksom svämmar över, de har essens, de är som nerkokt buljong, säger Lennart Alves, intendent Nässjö konsthall.

Bianca Maria Barmen. Foto: Nässjö kommun.

Bianca Maria Barmen förbereder för utställningen i Nässjö konsthall.

Utställningens mittpunkt är skulpturen ”Atlanten – jag är mycket lugn nu”. Inspirationen till skulpturen fick Bianca Maria Barmen när hon läste ett brev från en väninna som tillbringat en tid på franska Atlantkusten för att rehabilitera sig från en cancersjukdom. ”Je suis très calme”, stod det i brevet.

I Nässjö konsthall är utställningens föremål som öar i en arkipelag som lågmält talar med varandra. Besökaren kan även förnimma samspelet mellan de olika rummen. Föremålen i konsthallen. Membranet. Utemiljön.

- Landskapet kring Nässjö skiljer sig markant från det skånska landskap som jag själv kommer ifrån, säger Bianca Maria Barmen. Skogen, träindustrier och en rationellt uppbyggd stad. Som besökare går man nästan och letar efter irrationaliteter. Nu tycker jag att jag ser en igenkänningsfaktor i den väggmålning som ROA skapat inne i centrum. Den ensamma fågeln är en irrationalitet. På sätt och vis är min utställning det också, säger Bianca Maria Barmen.

Bianca Maria Barmen är en svensk konstnär som arbetar med skulptur och teckning, ofta i det offentliga rummet. Hennes skulpturer kan bland annat ses i Paris, Stockholm och Göteborg och bland hennes offentliga verk finns Fredrika Bremer-minnesskulptur i Västerhaninge. Hennes lågmälda verk lyfter frågor kring rumslig problematik och bär ofta spår av hennes intresse för arkitektur. Barmens skulpturer utforskar också storleksförhållanden; ett stort sittande barn som omges av små hus. Hennes bildvärld befolkas ofta av harar, grodor och människohuvuden där betraktarens föreställning om verkligheten kolliderar med denna drömvärld.

Utställningen ”Atlanten – jag är mycket lugn nu” pågår till den 4 oktober i Nässjö konsthall. Utställningen är en del av Nässjö konsthelg och Kalasveckan, som firar Nässjö stad 100 år.

Läs mer på www.nassjo.se/100 samt på 100-bloggen http://blogg.nassjo.se/100

Kontakt

För frågor om vernissagen, intervju med konstnären och pressvisning kontakta:

Lennart Alves, intendent, Nässjö konsthall, tel. 0380-51 82 45,
e-post: lennart.alves@nassjo.se