Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Specialsidor / Pressrum / Pressmeddelanden / Vem f-n tar ansvar? En nationell konferens för interkulturell samhällsutveckling

Vem f-n tar ansvar? En nationell konferens för interkulturell samhällsutveckling

2016-03-30

Ylva Johansson, Ardalan Shekarabi, Mona Sahlin, Erik Ullenhag med flera deltar på den nationella konferensen ”Vem f-n tar ansvar?” i Stockholm som riktar sig till alla som vill ta ett gemensamt ansvar för tillväxt och interkulturell samhällsutveckling. Bakom konferensen, som äger rum den 4 april, står Borlänge, Falköping, Lindesberg och Nässjö kommuner som tillsammans bildar nätverket Vem f-n?

Den nationella konferensen går av stapeln den 4 april 2016 på Clarion Stockholm. 

- Syftet med konferensen är att vara en mötesplats för aktörer och beslutsfattare i kommuner, politiker och näringsliv som vill bidra till en konstruktiv framtidsdiskussion, enligt Alexander Lowejko, integrationsstrateg i Nässjö kommun. Målet är att hitta nya lösningar och bredare samarbeten för att bygga ett hållbart asyl- och flyktingmottagande, en interkulturell samhällsutveckling och öka tillväxten i kommunerna.

- Våra kommuner har erfarenhet av ett stort mottagande och vi ser positivt på den utveckling det innebär. Men samtidigt följer utmaningar och vi behöver konkreta lösningar, fortsätter Alexander Lowejko. Regelverk behöver ses över och stuprör måste bort. Sverige behöver tänka om på ett nationellt plan. Våra fyra kommuner vill och kan ta ansvar, men vi måste göra det tillsammans med andra.

Många deltagare 

Ardalan Shekarabi, civilminister, Mona Sahlin, nationell samordnare för demokrati mot våldsbejakande extremism och Erik Ullenhag, tidigare integrationsminister är några av deltagarna som medverkar i bland annat paneler och runda bordssamtal. Deltar gör också Johanna Jönsson, Centerpartiets talesperson för integrations- och migrationsfrågor, Lena Micko, ordförande för Sveriges kommuner och landsting och
Anders Lago, före detta kommunalråd i Södertälje, numera ordförande i HSB:s Riksförbund och Özz Nûjen som bjuder på en specialversion av föreställningen "Sveriges historia – den nakna sanningen". Fler medverkande presenteras löpande på hemsidan vemfn.se.

Kontakt för nätverket Vem f-n

Alexander Lowejko, integrationsstrateg, Nässjö kommun
tel. 0380-517272
e-post: alexander.lowejko@nassjo.se

Mer om Vem f-n

Vem f-n? är ett samarbete mellan Borlänge, Falköping, Lindesberg och Nässjö kommuner. Grupperingen utkristalliserades ur den så kallade 14-gruppen, samordnad av Sveriges kommuner och landsting, som var de kommuner som tog emot mest nyanlända och därför hade gemensamma utmaningar och behov av erfarenhetsutbyte. Ett resultat av detta arbete blev "35-punktsprogrammet” för en förbättrad asyl- och flyktingpolitik som antogs av hela SKL år 2013. Nätverkets syfte är att driva relevanta frågor med gemensamt intresse och de etablerar nu en årligt återkommande nationell konferens. 

Läs mer på vemfn.se.