Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Om kommunen / Konstguide / Carl Peterson

Carl Peterson

Carl Peterson (byst). Skulptur i Nässjö kommun. Foto: Smålandsbilder

 

Byst Carl Peterson

Porträttbysten i brons är utförd av skulptören Adolf Jonsson, vars realistiska och skarpa skulpturer finns i både Europa och Nordamerika. Porträttet lär vara en av landets största monumentalbyster. Den restes 1925 till minne av Carl Petersons betydelse för staden.

Carl Peterson växte upp under fattiga förhållanden i Kalmar och fick redan i tonåren jobb i restaurangbranschen. Via Norrköping flyttade han till Halsberg, där han arbetade på järnvägsrestaurang och träffade sin hushållerska och livskamrat Maria Malmberg. 1868 bosatte de sig i Stockholm där Carl Peterson blev chef på Operakällaren. Sex år senare, strax innan invigningen av Östra Stambanan, flyttade de båda till Nässjö, där Carl Peterson startade järnvägsrestaurang. Innan restaurangvagnarnas tid stannade tågen på utvalda platser där resenärerna fick tid att äta och dricka. Järnvägsknuten Nässjö var en sådan plats och affärerna blomstrade. På restaurangen lades grunden till den stora förmögenhet som Carl Petersson och senare också hans arvtagerska Maria skulle donera till byggnader, fonder och till samhället Nässjö.

Men innan dess skulle Carl Peterson bli en viktig person för utvecklingen av Nässjö stad. Han engagerade sig i industrin, både som styrelseordförande och aktieägare i flera bolag. 1892 valdes han till ordförande i municipalsamhället Nässjö, en post han behöll i 15 år. Under hans tid skapades bland annat Annefors kyrka, Nässjö samskola, stadsparken, stadsdelen Egnahem, en fast borgarbrandkår samt förberedelser för både vatten- och avloppsnätet och elektrifiering av staden. Carl Peterson avled 1910, vid en ålder av 70 år.

Konstnär: Adolf Jonsson (1872-1945)
Placering: Carl Petersons plats, Stadsparken.
Ägare: Nässjö kommun