Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Om kommunen / Konstguide / Kolskyffeln

Kolskyffeln

Kolskyffeln. Offentlig konst i Nässjö kommun. Foto: Smålandsbilder.

 

Kolskyffeln

När Nässjö kommun inför millenniumskiftet beslutade att skapa ett centralt placerat minnesmonument vände sig kommunen och galleristen Leif Holmer till den internationellt kände Carl Fredrik Reuterswärd. Konstnären är tveklöst mest känd för sin knutna revolverNon-Violence. Den finns i olika utföranden i en mängd städer i världen, den mest kända utanför FN-huset i New York. I Nässjö tog Reuterswärd fasta på stadens järnvägstradition, de gamla koleldade loken och, inte minst, de hårt arbetande eldarna som genom att skyffla kol förde loket framåt.

Skulpturen tillverkades efter konstnärens noggranna skisser och fick formen av en kolskyffel. Materialet är bergarten diabas och stenarna hämtades från stenbrotten ett par kilometer sydost om Bodafors. 

Kolskyffeln fick redan innan sin tillkomst utstå en hel del kritik och har beskyllts för att vara både ful, dyr och onödig. Samtidigt har Kolskyffeln, som få andra verk, väckt stort engagemang och skapat bred debatt. Vid invigningen under senhösten 1999 var Stortorget fyllt med folk. I dag används Kolskyffeln flitigt av Nässjöborna som samlingspunkt och mötesplats i centrum.  

Konstnär: Carl Fredrik Reuterswärd (1934)
Plats: Rådhusgatan (mot Stortorget)
Ägare: Nässjö kommun