Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Om kommunen / Konstguide / Väggmålning ROA

Väggmålning ROA

ROAs väggmålning i Nässjö. Foto: Smålandsbilder.

 

Väggmålning, ROAs svartvita fågel

Nässjös senaste tillskott av offentlig konst är väggmålningen vid Rådhusgatan som kom till i augusti 2014 i samband med Nässjö stads 100-årsjubileum. Verket är signerat ROA – en av världens främsta street-art-konstnärer. Hans svartvita djur finns på väggar i bland annat New York, London, Berlin och Johannesburg. Överallt har motiven ett nära samspel med den urbana miljö de placerats i.

Till Nässjöbornas stora glädje valde ROA en svartvit rödhake med utslagna vingar. Målningen fyller i princip hela väggen men hela fågeln syns endast från nionde våningen på Hotell Högland. Det betraktaren på gatan inte ser är att fågeln varit fastbunden i ett snöre och just gjort sig fri. Nu tar den sats för att flyga. ROA målar som sagt alltid djur, men talar egentligen om människor.  

Skolad i den illegala graffitikulturen är ROA van att arbeta snabbt. Väggmålningen i Nässjö skapades på en och en halv dag. Till sin hjälp hade konstnären en skylift, sprayfärg och nio utprintade bilder på rödhakar.

Nässjö har med sina många brandväggar en lång tradition av stora målningar, tillgängliga för alla. Det finns fortfarande en mängd outnyttjade väggar och förhoppningen är att regelbundet komplettera stadsbilden med nya väggmålningar.  

Konstnär: ROA (1976)
Plats: Rådhusgatan 29
Ägare: Nässjö kommun