Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Politik och demokrati / Politik / Allmänhetens frågestund

Allmänhetens frågestund

Vid två tillfällen per år har du som kommuninvånare möjlighet att ställa frågor om kommunal verksamhet till dina politiker, i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

År 2018 är datumen den 25 januari och den 27 september.   

Så här gör du

Skicka din skriftliga fråga, senast 10 dagar innan aktuellt sammanträde, till Nässjö kommun, 571 80 eller per e-post till kommunstyrelsen@nassjo.se. Märk kuvertet eller e-postmeddelandet med "Allmänhetens frågestund". Kom ihåg att uppge ditt namn - anonyma frågor besvaras inte. Frågorna ska gälla kommunens verksamhet och vara inlämnade till kommunen senast 10 dagar före sammanträdet.

På sammanträdet

Frågan kan läsas upp av antingen dig eller kommunfullmäktiges ordförande. Bakgrund och beskrivning av frågan får inte vara längre än att den kan läsas upp på ett par minuter och den ska avslutas med en precis fråga. Den som lämnar en fråga till allmänhetens frågestund får inte vara anonym. Efter uppläsningen har du rätt att kommentera din fråga under maximalt två minuter.

Om flera personer ställer samma fråga så kan dessa besvaras samtidigt. Efter att frågan besvarats får frågan debatteras av kommunfullmäktiges ledamöter i maximalt tio minuter. Du får inte delta i den politiska debatten. Frågan kan inte bli föremål för några beslut.

Frågestunden är begränsad till maximalt 60 minuter innan det formella sammanträdet. Om alla frågor inte hinner besvaras under denna timme fortsätter frågestunden direkt efter att det ordinarie sammanträdet avslutats.

Kommunfullmäktiges sammanträden är alltid offentliga, vilket innebär att kommuninvånarna är välkomna att närvara för att lyssna till debatten. Sammanträdena direktsänds också i närradion, 103,9 Mhz. Kommunfullmäktiges sammanträden i fullmäktigesalen, Stadshuset, Nässjö, webb-tv-sänds också. Allmänhetens frågestund omfattas dock inte av webb-tv-sändningarna.

Reglerna för frågestunden finns att läsa i kommunfullmäktiges arbetsordning.