Bodafors

Emåns ekomuseum i Bodafors. Foto: Smålandsbilder.

Bodafors med sina nära 1 900 invånare är beläget invid Storesjöns södra strand och den slingrande Emån som här har sitt källflöde. Järnvägen drogs fram genom Norra Sandsjö socken år 1864 och kring Sandsjö station med stationsbyggnad, hotell och magasin vidgades bebyggelsen. Kring Emåns vattenflöde växte också fram en rad olika små industrier av skiftande karaktär. År 1922 byttes namnet från Sandsjö station till Bodafors och år 1930 blev Bodafors en köping. År 1971 blev Norra Sandsjö socken, med Bodafors, en del av Nässjö kommun.

År 1886 startade bröderna Zeinwoldt Bodafors stol- och möbelfabrik. Fabriken expanderade snabbt och blev efter bara några år utnämnd till den största i möbelfabriken i Norden. Från denna industri avknoppades en mängd olika företag. Industrier och handel växte och blomstrade under 1900-talet. Idag befinner sig Sandsjöbygden i en brytningstid där den tidigare möbelmetropolen Bodafors, liksom många andra bruksorter, måste söka sig en ny identitet. Bodafors har dock ett viljekraftigt näringsliv - med små och medelstora företag inom möbel- och plastindustri, mekanisk verkstad, transport, IT, handel och tjänster/service m.fl. - som arbetar vidare med orten som bas.

Bodafors är idag ett vänligt samhälle med utbyggd service och fina boendemöjligheter. Här finns förskola, två skolor för elever från förskoleklass till årskurs nio, Emåskolan och Parkskolan, samt fritidshem. Medborgarkontoret med bibliotek är beläget invid torget. I Bodafors finns livsmedelsbutik, vårdcentral, apotek, tandvård, secondhandaffär, frisör, bilverkstad och gym, med mera. Skogsborg erbjuder särskilt boende för äldre. Sporthallen har simbassäng och näridrottsplatsen stax intill bjuder till idrott och lek.

I samhället finns ett aktivt församlings- och föreningsliv. Idrottsplatsen med fotbollsplan heter Emåvallen. På orten finns också tennis-, boule-, motorcross- samt skjutbana. Från Bodafors OK:s stuga, nära Vareviksbadet, utgår två motionspår (skidspår på vintern). Hälsostigen, som tillkommit genom samarbete mellan såväl föreningar som företag och det offentliga, är en slinga om åtta kilometer runt samhället, med informationstavlor som berättar om bygden. Vareviksbadet är ett utbyggt fritidsområde i Storesjöns södra ände med en trevlig och välbesökt badplats med ny brygga, kiosk och toaletter. Vid Vareviksbadet går det att campa, hyra båt, fiska, åka skridskor osv. (Som kuriosa kan nämnas att Storesjön alltid varit en samlingspunkt i bygden och förr i tiden gick det rentav simtävlingar i Storesjön mellan Bodafors i söder och Grimstorp i norr.)

Cykelleden Höglandstrampet, som går genom kommunen från Flisby i norr till Bringetofta i söder, passerar genom Bodafors samhälle. Den som vandrar Höglandsleden, den del som går förbi väster om Bodafors samhälle, kan uppleva det natursköna Vikskvarnsområdet och Mattarps bokskog som är Sveriges högsta självplanterade bokbestånd och ett av de norligaste belägna i Europa.

I Bodafors finns flera museer (se länkarna till höger) varav Emåns Ekomuseum är det största. Museet, som är Nässjö kommuns enda besöksmål med brunvit skyltning (särskilt sevärda och intressanta besöksmål som utfärdas av Trafikverket), ligger vid Emåns kant och här går det bland annat att stifta närmare bekantskap med livet i Emån under ytan, via en glasvägg. I anslutning till museet finns en vacker trädgårdsanläggning och en naturstig som visar flora och djurarter runt vattendraget och dess närmiljö. Museet ryms i det som tidigare var Boda kvarn med rötter från 1600-talet. Här har också funnits (och finns) smedja, samt bedrivits pinnstolstillverkning och möbeltillverkning genom årens lopp.

Radiomuseet, Pelargonmuseet och Stiftelsen Lehmans verkstad i Bodafors är små pärlor som också är värda ett besök.

I Bodafors finns fina möjligheter för den som vill ut i naturen. Foto: Smålandsbilder.

I Bodafors finns den småländska naturen in på knuten. Den som vill gå en led kan vandra Hälsostigen eller ta en tur i något av motionsspåren.