Forserum

 Här kan du ta del av ett bildspel i "youtube-filmformat" med sammanfattande information om Forserum. 

  

I Forserumsbygden har människor bott i århundraden men det samhälle som finns idag grundades år 1864 då Södra stambanan mellan Nässjö och Falköping byggdes. Järnvägen passerade strax intill den gamla kyrkbyn. På några få år växte ett stations- och industrisamhälle upp. År 1891 blev Forserum municipalsamhälle och senare egen kommun - fram till 1971 då Nässjö kommun bildades.

Med sina drygt 2 000 invånare är Forserum idag kommunens näst största ort. Forserum som är belägen utmed järnvägen mellan Jönköping och Nässjö har ett ypperligt läge, 15 km från Nässjö och 25 km från Jönköping. Kommunikationerna är goda med pendeltågstrafik och riksväg 40 som passerar samhället. Omgivningen utgörs av lättillgänglig, kuperad och växlingsrik höglandsnatur. 

Här, i den nordvästra delen av kommunen, är servicen väl utbyggd. Här finns bland annat ett av kommunens medborgarkontor med bibliotek. För Forserums yngsta finns fyra förskolor: Benjamin, Bikupan, Pärlan och Trollebo. Här finns också en öppen förskola. Rosenholmsskolan är grundskola årskurs 1 till 9. I samhället finns vårdcentral med barnavårdscentral samt distriktssköterske- och läkarmottagning. För de äldre finns det särskilda boenden på Forsbacka och Lillsjögården. Ett stenkast från torget finns en näridrottsplats öppen för bollspel och lek. Tomter för både bostäder och industrier finns tillgängliga.

Den kommersiella servicen är god. I Forserum finns bland annat bensinstation, blomsteraffär, frisörer, järnhandel, livsmedelsbutik och gym. CoopKonsum är ombud för Apoteket, Posten och Systembolaget.

Ortens idrottsplats heter Trollevi. Här spelar Forserums IF:s olika lag sina hemmamatcher. Här finns också Forserums SOK med bland annat orientering, skid- och skidskytteverksamhet speciellt inriktad mot barn och ungdom. 700 meter bortom idrottsplatsen finns vackra Storsjön med en idyllisk badplats med sandstrand, dit det är enkelt att ta sig till fots, med cykel eller bil. I Avegöl kan man fiska med fiskekort.

Forserum har en stark industrisektor. Ortens största företag heter Jeld-Wen (före detta Swedoor) och tillverkar dörrar. FIAB, Forserum Safety Glass, CEOS industriprodukter och Ragnars Inredningar är exempel på andra gamla och nya företag på orten. Nordost om Forserum finns en bergtäkt.

Forserum har ett aktivt och levande föreningsliv. Samhällsföreningen verkar för ökad trivsel och driver bygdens intressen. Hembygdsgården, som belägen öster om tätorten, är omsorgsfullt skött. I augusti 2014 invigdes ett nytt bygde- och industrimuseum inom hembygdsgårdens område. Detta museet har skapats som resultat av ett EU-projekt. 

Mer information:
I Forserum pågår ett arbete med ett lokalt utvecklingsprogram för kommundelen. 

Hembygdsgården Forserum

Entrén till Forserums hembygdsgård.Foto: Nässjö kommun.